Het verhaal van Tonnie en zijn Co Nienke

Wat is jullie verhaal?

Tonnie, wat is jouw verhaal?
Ik heb een hersenstaminfarct gehad een paar jaar geleden. Ineens kon ik kon helemaal niks meer; ik kon geen woord zeggen en was helemaal verlamd. Ik kon alleen nog met mijn ogen knipperen. Je staat volop in het leven en ineens heb je dat infarct: Het lampje ging bijna letterlijk en figuurlijk uit. Je kan niks meer. Niet meer lopen met de hond, niet meer jagen, niet meer werken.

U wilde vanuit het revalidatiecentrum zo snel mogelijk naar huis. Waarom?
Ik woon daar al 30 jaar. Je kent iedereen en je helpt elkaar. En zo’n verpleeghuis is dan niks voor mij. Dat doen we niet, daar waren we snel uit. Maar dan moest wel de hele toko verbouwd worden. En daarin was Nienke de sturende kracht. Ze zei; je moet die bellen en je moet die bellen. Ze heeft ons echt op de rails gezet. Nienke komt voor je op. Zo iemand heb je nodig, anders verzuip je.

Nienke regelde ook dat ik naar dagbesteding kan. Dan ben je thuis en wat doe je dan? Zij regelt het allemaal. Ik schilder nu. Maar hoe dat allemaal zit met een PGB, dat wist ik nog niet. Nienke helpt mij met de contracten en zorgt dat het goed komt. Extra hulp in huis, meerzorg. Ze doet het met zoveel bezieling. Ze staat echt naast je. Dan zet ze netjes in de mail wat er allemaal is afgesproken.

Nienke (Co), wat kon jij voor Tonnie en zijn vrouw betekenen?
Na een half jaar in het revalidatiecentrum, wilde Tonnie naar huis.  Om echt te kunnen helpen, wil je eerst de mens leren kennen. Dus je gaat eerst praten. Hoe zit het gezin in elkaar? Wat heeft zijn vrouw nodig? Dus we zijn gaan kijken naar thuiszorg en waar we welke hulpmiddelen konden krijgen. Ik was eigenlijk de spin in het web om de poppetjes op de juiste plek te krijgen.
We zijn ook gaan kijken naar een passende dagbesteding. We zijn gaan zoeken en nu hebben we geregeld dat hij naar schilderlessen kan. En nu schildert hij, ondanks zijn beperking. En hij helpt nu thuis mee met het koken. Hij is er erg gelukkig mee. Het is een hele bijzondere man, met een sterke wil.