Het verhaal van Danny en zijn Co Felice

“Danny's beperking is een proces en onze samenwerking is dat ook. ”
Felice – Co van Danny

Wat is jullie verhaal?

Wat was de situatie?
Danny: Op 37-jarige leeftijd kreeg ik voor het eerst last van uitval. Ik bleek Multiple Sclerose (MS) te hebben: een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Dit is een progressieve ziekte, waarvan het verloop zich moeilijk laat voorspellen. Daarmee komt er telkens een ander praktisch probleem op. Ik kwam in contact met Felice, omdat ik me aan het oriënteren was op woonmogelijkheden voor de toekomst. Ook ben ik best wel eigenwijs en zelfstandig, waardoor ik het moeilijk vind om hulp te vragen. Zo liet ik in het verleden wel eens groente die te hoog in de koeling lag liggen, in plaats van om hulp te vragen. Die hulpvraag was mijn ‘vraag achter de vraag’, zoals Felice altijd zo mooi zegt.

Felice: Jouw beperking is een proces en onze samenwerking is dat ook.

Wat kon de cliënt­ondersteuner in deze situatie betekenen?
Felice: De vragen die nu spelen, zijn niet dezelfde als waar Danny mee binnen kwam. De situatie verandert continu. Het is een soort van zee: iedere keer als we net een paar golven hebben gehad, komen er alweer nieuwe. Ik probeer altijd de vraag achter de vraag te ontdekken en zorg dat deze vraag op de goede plek terecht komt. Zo probeer ik als cliënt­ondersteuner te doen wat nodig is, zodat Danny weer verder kan.

Danny: Ik wil de regie houden over mijn eigen leven. Maar dat is best lastig, omdat de situatie steeds verandert. Felice ondersteunt me bij deze constante verandering.

Wat zou je anderen willen meegeven?
Danny: Het is heel prettig om naar Felice te kunnen gaan met een probleem, dat ze samen met mij oppakt. Bovendien heeft ze aan een half woord genoeg. Het is heel fijn om te ervaren dat iemand naast je staat en samen met je meedenkt over de praktische problemen die op je pad komen.